Nybörjarfiskar

Det finns mer och mindre lämpade akvariefiskar för den som är nybörjare på området. Det är dock svårt att ge generella råd som fungerar för precis alla. Inte minst beror vilka fiskar som passar på vilken miljö man har i akvariet, samt på storleken. Slutligen är det naturligtvis viktigt att fiskarna inte äter upp varandra.

För att vara på den säkra sidan bör man inte introducera flera fiskarter i akvariet samtidigt. Då hinner man dessutom läsa på om en ny art innan man introducerar den. Det är nämligen viktigt att de fiskar man har i akvariet trivs vid samma temperatur, och äter samma typ av foder. Sedan kan man också tänka på akvariet som en skolgård. Det finns fiskar som beter sig som mobbare mot andra, fredligare fiskar, och det finns fiskar som gärna nafsar på långa fenor hos andra fiskar.

När det gäller vattentemperatur, värden och foder fungerar samtliga dessa fiskar tillsammans:

Ungfödande tandkarpar

Detta är fiskar på vilka äggen kläcks inne i kroppen, och ynglen därför ”föds” ur honan. I denna grupp finns guppyerna, som ursprungligen lever i nordöstra Sydamerika, men som nu återfinns över nästan hela världen. De trivs framför allt i grunda vatten, utan starka strömmar, en miljö som är enkel att återskapa i ett akvarium.

Svärdbärare och platy är två närbesläktade, ungfödande tandkarpar. Ofta säljs korsningar mellan dessa två under namnet svärdbärare. I vilt tillstånd återfinns fiskarna i Centralamerika.

Labyrintfiskar

Denna underordning till de aborrartade fiskarna har fått sitt namn efter deras speciella labyrintorgan som sitter vid gälarna och som gör det möjligt för dem att andas luft. På detta sätt kan de leva i sjöar där syrenivån gör det svårt att leva för andra fiskarter.

Labyrintfiskarna är mycket populära som akvariefiskar, och en del av dem odlas också som matfiskar. Man bör vara uppmärksam på hur stora de kan bli: de allra största kan bli upp emot 70 cm långa. Inom gruppen finns bl.a. gurami, makropod och olika kampfiskar.